onsdag den 29. marts 2017

Udvidet netto areal

image
Jeg har i flere sammenhænge diskuteret behovet for at kunne definere et rum areal, inklusiv areal for indbygningsdybden på vinduer der går ned til gulvet og sågar også det areal der opstår fra indersiden af en væg til karmen på døre.
Jeg har forsøgt at finde en standard der kræver denne form for beregning. Men DS 13000:2007 Opmåling af bygninger, areal- og volumenbegreber, som er det eneste officielle jeg kan finde, kræver det ikke. Er det blot et ønske fra en bygherre eller entreprenør der ønsker at "Buffe" Nettoarealet på et projekt op?. Hvis der findes en standard der underbygger denne beregning vil jeg rigtig gerne høre om den.
I mellemtiden er der her en løsning der kan importeres ind i NTItools Tasks. Den er lige nu forudsat at døre og vinduer sidder 165mm fra forkant væg til inderside karm (Hvis man ønsker en fleksibel løsning,må der laves et parameter der fortælle hvor dybt vinduet sidder). Løsningen kører 3 Parameter Copy Jobs i sekvens, 1. Beregner Areal fra bagkant vindue/dør karm til inderside væg. 2. Sammenlægger alle arealer der beregnes i (1) pr. rum og skriver det til en parameter i rum. 3. Lægge rummets areal til beregning fra (2). Hent filen til NTItools her: https://www.dropbox.com/s/bm7hfow1zrc3iu9/RoomExtendedNetArea.zip?dl=0
image

12 kommentarer:

 1. Fedt. Leder netop efter denne løsning. Kan godt importere filen ind via NTI, men kan ikke hitte ud af hvordan jeg medkalkulere rebateArea i rummet, som du viser i dit indlæg. Parameteret er der, men bliver ikke talt med. RebateArea bliver dog vist på døren/vinduet.

  SvarSlet
 2. Prøv at køre Parameter Copy via TASKS (Panelet der ligger for sig selv til højre for Parameter Copy), da der er 3 Paramameter Copy Tasks der skal køres i rigtig rækkefølge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmm.. Nu har jeg forsøgt nogle gange. RebateArea vil ikke vise sig, når man markere rummet.
   Noget jeg skal være særligt OBS på?

   Slet
  2. Hvilken version kører du??
   Denne Task export er lavet med 20172.2

   Slet
 3. Nogle gange bliver Parametrene ikke rigtig Mappet (Vi ved ikke endnu hvad der er galt) Check at RebateArea Shared Parameter er tilknyttet Rooms.
  Ellers prøv at køre via Parameter Copy i denne rækkefølge:
  RebateArea - Regner Niche pr. vindue/dør
  ExtendedArea - Summerer de forrige beregnede arealer pr. rum
  ExtendedNetArea - Sammenlægger Area med ExtendedArea

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre kan jeg ikke få det til, at fungere.
   Ærgerligt.
   Sig til hvis der dukker nye tanker op.

   Slet
  2. Som spurgt tidligere, hvilken version af NTItools bruger du? Skriv evt. en PB til ntitools@nti.dk så kan jeg kontakte dig.

   Slet
  3. By the way... det er ikke sikkert at parametrene ligger i gruppen "Analysis Results, men det kan du tilpasse i "Projekt Parameters"

   Slet
  4. Jeg kørte ikke 2.2. Det gør jeg nu, men med samme resultat. Parametrene ligger som de skal.

   Slet
 4. Det lykkedes :-)
  Når man så sidder med et stort projekt, og rykker en væg, så følger m² ikke med automatisk. Så bliver det en ny 'Run Task', og det tager pænt lang tid, hvis man skal køre de 3 trin igennem med linkede filer osv.

  SvarSlet
 5. Det lyder godt at det nu virker... Men du har ret, det er et workflow der skal opdateres, derfor er det en god ide at anvende Task opsætningen som kører de tre jobs i rigtig rækkefølge. Til din oplysning kan jeg nævne at netop Parameter Copy er i 2017.2.2 blevet opgraderet væsentligt. Jeg vil skyde på at der spares minimum 75% af tiden i forhold til tidligere. Men vær opmærksom på at når Rooms er med i et job, som det er her, så er Revit ret følsom over hvis modellen ikke er opbygget uden overlappende rum vertikalt. Ligeledes bliver den også sur hvis Room Tags er flyttet uden for rum, som Revit af en eller anden årsag kan håndtere. Når disse to faktorer er i orden vil processen også gå hurtigere. Hvis du har lyst at dele dit projekt med mig så jeg kan se om der er noget der "stikker" ud, så er du velkommen til at skrive til ntitools@nti.dk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det fungere fint, som det er her.
   Jeg kontakter dig via mail, hvis jeg møder udfordringer.
   Tak for hjælpen.

   Slet